Verdens første hjemmeside. Hvem? Hvornår? Hvordan?
Hvem lavede verdens første hjemmeside? Hvornår blev verdens første hjemmeside lavet? Hvem var verdens første web surfer?
Jeg er ikke ved at finde på nye spørgsmål til Trivial Pursuit, men jeg kom til at snakke med en kammerat om disse spørgsmål og et par flere til, omhandlende samme emne.
Da vi ikke sad ved en computer på det pågældende tidspunkt, kunne vi ikke undersøge sagen, men det har jeg gjort nu.
Hvem lavede verdens første hjemmeside?
Svaret er, fysikeren, Tim Berners-Lee, opfinderen af World Wide Web, i samarbejde med systemingeniøren, Robert Cailliau.
Det startede hos Tim Berners-Lee i 1989, som arbejde for CERN, den Europæiske Organisation for Atom Forskning. Robert Cailliau kom til i 1990, og bliver betegnet som verdens første web surfer. Ideen var at skabe en let informationsformidling i mellem de ansatte på CERN, og den første opgave som Tim Berners-Lee og Robert Cailliau begav sig ud i var, at få indskrevet alle telefonnumrene på CERN.
Det endte med at mange af de ansatte hos CERN, sad med et vindue åben på sin computer hele tiden, bare for at kunne se en oversigt over telefonnumre.
Hvornår blev verdens første hjemmeside lavet?
1990 er svaret. URL’en var http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. Den er så senere lavet om til http://info.cern.ch. Siden fungerer endnu, og er selvfølgelig blevet opdateret på alle fronter, både programmeringsmæssigt og designmæssigt.
Hjemmesiden blev udviklet på en NeXT-computer. Denne computer var lang mere avanceret end størstedelen af alle andre computere, så i 1991 blev der udviklet en tekst-baseret browser så alle computere kunne finde information i form af tekst.
Bonus-info: NeXT-computer blev etableret af Steve Jobs, der havde forladt Apple i 1985. NeXT blev så den 20. december 1996, købt af Apple for 400 millioner dollars, og bragte derved Steve Jobs tilbage til Apple.
Du kan læse mere om Tim Berners-Lee, Robert Cailliau og verdens første hjemmeside på http://info.cern.ch og på Wikipedia.
Håber du lærte noget nyt. Jeg vidste i hvert fald ikke disse ting, før jeg begyndte at undersøge dem 🙂
Ganske fint at få lidt historie frem. Har efterhånden historien
Martin | 9. april 2008 | 07:40Ganske fint at få lidt historie frem. Har efterhånden historien på rygraden, men de fleste tænker nok ikke på hvor svært det var at dele viden/information den gang. I dag er vi jo så forvente med at hvis man først har publiceret noget på WWW (ordentligt) ja så er det tilgængelige på alle platforme.
Det er muligt, at jeg har haft omkring det i
Michael | 9. april 2008 | 12:13Det er muligt, at jeg har haft omkring det i forbindelse med skolen, men det er vidst længe glemt. Omend, så er det rart nok med en opfrisker på området 😉
Ja altid rart med en opfrisker, men må indrømme at
Kim Andersen | 9. april 2008 | 13:42Ja altid rart med en opfrisker, men må indrømme at det aldrig er noget jeg har hørt om før. Også derfor jeg simpelthen blev nødt til at undersøge emnet.
Anden ville jo næsten være uacceptabelt, når man arbejder i denne branche hehe 😀
Hvis man synes det er rigtigt interessant kan jeg godt
Martin | 9. april 2008 | 17:32Hvis man synes det er rigtigt interessant kan jeg godt anbefale bogen
How the Web was Born – The Story of the World Wide Web
Købte den for sjov en gang brugt på biblioteket og har da fået læst den et par gange tror jeg heh, lidt nørdet er man jo nok
Ja.. ham Tim Berners-Lee ærger sig sgu nok over han
Thomas Lindby | 10. april 2008 | 08:23Ja.. ham Tim Berners-Lee ærger sig sgu nok over han ikke fik lavet en royalty-ordning på html kode;)
Velkommen til Thomas :) Jeg tror du har ret i
Kim Andersen | 10. april 2008 | 11:22Velkommen til Thomas 🙂
Jeg tror du har ret i at han måske ærger sig lidt over det, hvis han begynder at tænke over hvilke muligheder der lå dengang for indtjening 🙂
Dog var der muligvis ikke sket den den udvikling som vi har set nu så 😀
[...] forbindelse med researchen til min seneste artikel, omkring Verdens
Antal hjemmeside i verden 2008: Over 162 millioner | Design Creative | 12. april 2008 | 07:51[…] forbindelse med researchen til min seneste artikel, omkring Verdens første hjemmeside, faldt jeg over en lidt sjovt, og samtidig meget interessant artikel hos Royal Pingdom. Den […]