Umbraco Certified Professional – Hvad er det for noget?
Tirsdag d. 20. oktober og onsdag d. 21. oktober brugte jeg mine dage til Umbraco træning i København. Level 1 stod den på, og jeg synes det var et par spændende dage. Jeg har efterhånden arbejdet med Umbraco i noget tid, så mange af de basale ting som man lærer på level 1, var ting som jeg allerede godt vidste.
Det var jo kun positivt, da jeg så kunne fokusere endnu mere på de ting jeg ikke vidste så meget om.
Hvordan foregår det?
Vi fik undervisning fra kl. 9 om morgenen til ca. kl. 15.30 om eftermiddagen. Vores underviser var Umbraco MVP, Per Ploug Hansen, som på sidelinjen havde Tim Geyssens.
Vi fik udleveret en fin mappe med god og beskrivende undervisningsmateriale. I materialet var der både teori, samt øvelser, så man kunne prøve de ting af man sad og lærte. En rigtig god måde at gøre det på efter min mening.
Når man har deltaget i undervisningen de to dage, får man adgang til en online certificeringstest, som man skal bestå før man kan kalde sig for Umbraco Certified Professional.
Hvad indeholder Level 1 træning?
Man kommer bredt omkring og der er noget for enhver. Da kurset hedder level 1 starter træningen selvfølgelig helt fra bunden, med at komme ind på hvad Umbraco er, og hvordan det i store træk virker.
Derefter kommer man igennem opbygningen af dokument typer, templates osv. Vi berørte også noget XSLT, og fik prøvet nogle af de forskellige packages af som findes til systemet.
Også flersprogede sites blev berørt, og samtidig var der også undervisning i hvordan man på en let måde, kunne få gang i tovejs kommunikation med sine brugere.
Ovenstående er meget korte træk, og du kan læse mere om level 1 træningen på Umbraco.com her.
Hvem kan deltage?
Jeg vil gerne sige alle. Men jeg vil samtidig mene at man bør have en smule teknisk forståelse for at få det maksimale ud af kurset. Dog er Umbraco så dejligt et system at man hurtigt kan komme ind i det. Og med det gode undervisningsmateriale, kommer man altså rigtig langt. Også selvom man måske ikke fanger tingene i første omgang.
Certificeringstesten
Et par dage efter jeg kom hjem fik jeg så taget den online certificeringstest, og bestod med nul fejl.
Testen består af en række spørgsmål, hvor man får tre mulige svar til hvert. 80% skal svares rigtigt, og har man fulgt med i undervisningen, kan man sagtens bestå testen.
Så nu kan jeg kalde mig selv for Umbraco Certified Professional og det er jo slet ikke så dårligt.
Ikke kun for mig, men også for min arbejdsplads, Kraftvaerk, hvor vi nu sidder fire personer i Århus, som har bestået enten level 1 eller 2.
Det var en kort gennemgang, så har du spørgsmål eller kommentarer så ved du hvad du skal gøre 😉
Hej Kim, Tillykke med certificeringen som Umbraco Certified Professional. Jeg
Dennis Aaen | 28. oktober 2009 | 21:57Hej Kim,
Tillykke med certificeringen som Umbraco Certified Professional. Jeg håber vi på en eller anden led kommer til at berøre Umbraco, på Professionsbacheloruddannelsen i webudvikling.
Ellers, har du jo sagt du gerne vil lære mig det :). Så jeg vil glæde mig til at du kan vise mig, hvordan man kommer igang med at arbejde med Umbraco. Det lyder til at det er et fantastik CMS.
Jeg har også læst i flere jobopslag, at mange virksomheder benytter Umbraco, så det vil nok ikke være nogen helt dum ide at sætte sig ind i det. Men endnu en gang tillykke med certificeringen. 🙂
Kæmpe, kæmpe tillykke! Især med det flotte resultat. Kan du sige
Søren Sprogø | 28. oktober 2009 | 22:23Kæmpe, kæmpe tillykke! Især med det flotte resultat.
Kan du sige noget om, hvad en person som dig lærte af nyt på kurset? Kunne være interessant at vide lidt mere om, hvad en person med teknisk baggrund måske ikke lige er klar over, når det kommer til at arbejde med Umbraco.
@Dennis: Ja, det er et fantastisk CMS. Det er der flere
Kim Andersen | 28. oktober 2009 | 22:36@Dennis:
Ja, det er et fantastisk CMS. Det er der flere der kan skrive under på.
Og det vinder frem rundt omkring i de danske virksomheder, så det er bare at komme i sving.
@Søren:
Den nye viden jeg tog med mig hjem, var primært delen omkring sprog og flersprogede sider. Dictionary items og måden hvorpå sprogstyring bliver brugt i Umbraco, synes jeg var vældig interessant, og er ikke noget jeg tidligere har brugt tid på at sætte mig ind i. Nok mest fordi jeg ikke har haft brug for det 🙂
Derudover stiftede jeg, for første gang, også bekendtskab med AutoForms og notifikationer. Det er mig en gåde hvordan dette er gået forbi min næse, og det er helt sikkert noget jeg skal prøve videre af, da der jo ligger en masse muligheder med den pakke, samt notifikationsmuligheden.
Ellers var det meget basic i forhold til hvad jeg allerede kunne.
Ja, lyset er også først gået op for mig for
Søren Sprogø | 28. oktober 2009 | 22:48Ja, lyset er også først gået op for mig for nylig, når det kommer til at arbejde med dictionary items.
Fedt at man selv efter at have arbejdet med systemet i 4-5 år kan have “HOLD KÆFT DET HER ER GENIALT!!1!”-øjeblikke 😛
Jeg har sagt det før, men vil da lige sige
Jan | 28. oktober 2009 | 23:23Jeg har sagt det før, men vil da lige sige det igen. Tillykke! Selv venter jeg på, at jeg kan få lov at tage min level 2 test. Der er vist gået lidt kuk i det, men mon ikke det løser sig 🙂
Jeg føler mig også efterhånden ganske velbevandret, og selvom jeg stadig er lidt n00b i .NET og C# synes jeg at jeg var ganske godt med, især på dag 1 af level 2 kurset. Havde arbejdet lidt med dokument API’et inden osv.
Men selvom Umbraco virker som et “lille” system, så er der rigtig mange ting, som man ikke nødvendigvis udnytter fordi man overser det. Det tager faktisk et pænt stykke tid at komme hele vejen rundt om de forskellige funktioner der er. Jeg har f.eks. endnu ikke udnyttet alle de muligheder man har, når man højre klikker på den enkelte node. Og du kan sikkert også lære mig en ting eller to omkring brugen af dictionaries. Og er da også glad for at høre en der er så garvet som Søren, stadig lærer nye tricks. Det beviser bare at selvom Umbraco er simpelt at gå til, så er det utroligt omfangsrigt! 🙂
Og ja, Umbraco vinder indpas. Ikke bare i Danmark, men over en del forskellige lande. Undervisningen er spredt til USA, England og også snart Holland/Belgien som Tim skal stå for. Og der kommer sikkert snart flere til. Det er fedt at se, hvor meget det har vundet indpas alene indenfor det sidste år.
Der var en englænder med på level 2 kurset, som berettede om at der var begyndt at dukke rigtig mange fuldtids stillinger op, som kun handlede om Umbraco skills.
@Aaen, det kan være jeg skal prøve at overbevise Jes om at selvom Umbraco er baseret på .NET, så er det ikke ondskab? 😀 – Synes helt klart i går glip af noget, hvis ikke i på en eller anden måde bliver introduceret for Umbraco på studiet.
Stort tillykke herfra.....men hvilken uhensigtsmæssigheder ser du i Umbraco ?.
Jesper | 30. oktober 2009 | 09:11Stort tillykke herfra…..men hvilken uhensigtsmæssigheder ser du i Umbraco ?.
@jan: Vel sagt :-) Konstruerer man mere eller mindre normale websites,
Søren Sprogø | 30. oktober 2009 | 11:49@jan: Vel sagt 🙂
Konstruerer man mere eller mindre normale websites, er det faktisk yderst sjældent (hvis nogensinde) at man har brug for at kode noget. Praktisk taget alt kan laves via XSLT og lidt kreativitet.
Du har fuldkommen ret i, at mange betragter Umbraco som “et lille CMS”. Men det er fordi de misser en vigtig faktor: Ud over det man kan “se” i Umbraco, så er det lige så meget et framework!
Jeg er begyndt at bruge det som framework for alt hvad jeg udvikler. Hvilket mere eller mindre har skåret udviklingstiden ned TIL 20%. Ikke MED, men TIL!
@Jesper Jeg må indrømme at jeg næsten ikke ser nogle uhensigtsmæssigheder
Kim Andersen | 4. november 2009 | 18:51@Jesper
Jeg må indrømme at jeg næsten ikke ser nogle uhensigtsmæssigheder i Umbraco, men der er selvfølgelig altid nogle.
Jeg vil sige at Medie-sektionen er der hvor Umbraco står lidt svagt i forhold til andre systemer. Den mening er de fleste omkring Umbraco vist ikke uenig i. Heller ikke folk fra core-teamet.
Men det er slet ikke argument nok til IKKE at vælge umbraco efter min mening 🙂
@Søren: Jeg takker og bukker - Ja, Umbraco kan jo
Jan | 4. november 2009 | 19:17@Søren: Jeg takker og bukker – Ja, Umbraco kan jo netop bruges som omdrejningspunktet for mere end blot websites og netop bruges som et framework i mange forskellige situationer. Lyder fedt at du har fået skåret så meget af udviklingstiden! Ganske imponerende.
Jeg har efterhånden et par år med Umbraco på bagen, men der dukker stadig nye områder op, som jeg ikke lige har beskæftiget mig med. Dictionaries er et af dem. Og det må jeg vist hellere få gjort noget ved. Ved level 2 certificeringen for nyligt, faldt brikkerne omkring BASE også på plads for mig. Virkelig lækkert hvad man kan med dette.
@Jesper: Er enig med Kim i at der er nogle ting omkring medie-arkivet der kan forbedres og det er jeg sikker på at core-teamet også har planer om at gøre bedre.
Jeg synes også at der er nogle ting omkring måden, hvorpå man kan nedarve dokumenttyper på, ikke fungerer helt optimalt. Det irriterer mig lidt at jeg ikke kan styre sorteringen af fanebladene, når jeg har nogle generelle indstillinger på en master type f.eks. – Der er det altid fanebladet fra master-typen der står først, i stedet for det fra child-typen. Det kan pt. ikke sorteres, så vidt jeg ved, men mon ikke der snart bliver adresseret og dermed fixet? 🙂 – Som Kim siger, slet ikke grund nok til IKKE at bruge det.
Ellers kan man vel sige at den største ulempe ved Umbraco også er den største fordel. Ved en ren installation er Umbraco MEGET tomt! Der er intet der er prædefineret eller noget som helst. Man sidder med en klump modellervoks, man kan gøre med hvad man vil.
Det kan være en ulempe, hvis man bare lige skal have sat et hurtigt site op og det kan gøre indlæringskurven stejl for nybegyndere. Men men men, under installationen kan man vælge “Foundation”, i form af at installere et mini-site kaldet “Runway”. Hermed har man et fuldt funktionelt site man kan bruge til at demo for en kunde, eller lege videre med. Desuden findes der også en “Creative Website Starter” pakke, man kan installere, som er endnu bedre end Runway imho. Så man kan let komme igang med at pille og hente inspiration til, hvordan man kan klare forskellige udfordringer.
Man kan kort sagt, forme det som man vil. Når man har udviklet nogle sites og fundet frem, til den man mener er “Best Practice” kan de enkelte dokumenttyper nemt genbruges, da de kan eksporteres og importeres.
En meget væsentlig ting omkring Umbraco, er også det community af entusiaster der findes omkring det. Uden communitiet, ville det næppe have fået så meget vind i sejlene som det har. Folk på our.umbraco.org er super hjælpsomme i forum og til at skrive udførlige wik-posts omkring, hvordan man gør forskellige ting i Umbraco. Der er rigtig meget viden at hente og svartiden er for det meste MEGET kort. Har aldrig oplevet noget lignende.
En anden ting, som man måske også kan sige trækker lidt ned, er overholdelsen af deadline på releases af de forskellige versioner. Det hænder at de nogle gange udskydes mere end én gang. Men i bund og grund gør det vel ikke så meget, hvis det bare betyder at slutproduktet er endnu bedre, end hvis man havde fulgt den oprindelige plan. Kan selvfølgelig være irriterende, hvis man venter på at nogle bestemte ting er fixet osv.
Det var vist lige de inputs jeg havde – Håber det kunne bruges 🙂