Hvordan vælger man et godt domænenavn? Her er 10 gode råd
Der er utrolig mange ting man skal tænke over når man skal have sig et nyt domænenavn. Jeg har lavet en lille liste over nogle ting som jeg synes man skal huske på, inden man køber og betaler et domæne. Der er flere punkter på listen som jeg ikke selv tænkte over da jeg købte mit nuværende domæne, men det overlever jeg nok 🙂
Du kan bruge listen som en tjekliste hvis du ønsker det, eller helt undlade at bruge den det er op til dig.
– Vælg et beskrivende domænenavn
Dit domæne skal gerne være beskrivende så din målgruppe kan se hvad din side handler om, blot ved at se på domænenavnet.
– Vælg et simpelt domænenavn
Når jeg siger simpelt skal i ikke tage det for bogstaveligt, men der er nogle ting man skal overveje. Domænet skal være let for brugerne at stave til, så dit site er nemt at finde. Der kan bl.a. tænkes på længden af dit domæne, altså antal tegn. Derudover skal man passe på med at have domænenavne med to bogstaver efter hinanden, da det let kan overses af en bruger. Overvej også hvordan dit domæne lyder i daglig tale. Er det let at høre hvad navnet er, eller kan der opstå misforståelser.
– Find et domæne som folk kan huske
Det relaterer lidt til førnævnte punkt. Man skal tage højde for brugerne af sitet. Det skal være let for en given bruger at huske dit domæne. Prøv så vidt det er muligt at finde et navn som skiller sig ud fra mængden.
– Tænk langsigtet
Hvis du har åbnet en webshop som sælger hjemmelavede kringler og herefter køber et domæne der hedder kringler.dk er det jo godt nok. Men hvad med om 3 år når din butik udvider, og også gerne vil sælge snegle og studenterbrød. Så har du pludselig ikke et ret beskrivende domæne længere. Så domænet skal ikke være for snævert.
Derudover skal man også være varsom med at købe et domæne med eksempelvis årstal i, hvis man om 5 år ikke synes det er spændende at dit domæne hedder: ditdomæne2008.dk mere.
– Kopier IKKE andres domæner
Lad nu være. Tænk på hvad du selv ville synes om at en eller anden tumpe har købt et domæne som minder utrolig meget om dit eget, bare fordi du har fået stor succes og mange kunder i biksen. Derudover er der også copyright (nej copyright skal ikke forstås som ’Right to Copy’ ligesom de gør i Østasien 😉 ) at tænke på, så det kan blive en dyr fornøjelse også.
– Køb dit domæne med alle Top Level Domæner
Lidt i relation til førnævnte, så er det måske en god ide at købe dit domæne med de mest gense top level domæner. Det afhænger selvfølgelig af hvor seriøst dit site er, og hvad det skal bruges til.
– Brug gerne keywords i dit nye domæne
Hvis det er muligt så få dig et domæne hvori et af dine vigtigste søgeord indgår så køb det. Det er ikke den vigtigste faktor i forhold til Google og SEO, men lidt har også ret.
– Hvordan ser dit domæne ud visuelt?
Tænk også over dette. Det kan godt være at du finder et domæne som du synes passer lige i skabet, men her skal du igen tænke på hvordan dit domæne skiller sig ud, og hvad brugeren ser når de får din URL op på Google, sammen med en masse andre.
Tænk også på om man kan misforstå dit domæne. Jeg så et eksempel på et site hvor man kan finde terapeuter. Sitet hed: TherapistFinder.com. Dette kan meget let læses som: TheRapistFinder.com, og så har det pludselig en helt anden betydning 😉
– Tænk internationalt
Hvis du skal lave et internationalt site, eller bare har et site med udenlandske brugere, så tænk lige over brugen af specialtegn som æ, ø og å.
– Tænk også i typosquatting – trykfejl eller stavefejl
Det kan være en god ide at tænke i trykfejl og stavefejl i forbindelse med dit domænenavn. Der er kommet flere og flere folk som køber domæner som ligger tæt op ad store brands, og så fører en uvidende bruger ind på en helt anden side end den som brugeren ønskede. CSIS har lavet en liste over kendte domæner som gør brug af typosquatting. Listet kan ses her.
Det var lige et par råd til hvad man kunne tænke over i forbindelse med nyt domæne. Jeg vil i morgen formiddag tage på en ferie med gutterne, så der går nok lige en uge eller to før i hører nyt fra mig igen.
Gode tips, Kim. Jeg har nu aldrig tænkt så meget
Denni Pultz Gottfredsen | 27. juli 2008 | 17:12Gode tips, Kim.
Jeg har nu aldrig tænkt så meget af mine domæner, men det kan godt være jeg skal til at gøre det.
Nej det har jeg nu heller ikke selv, men måske
Kim Andersen | 27. juli 2008 | 21:09Nej det har jeg nu heller ikke selv, men måske det er en god ide specielt for mere seriøse websites, såsom til eks. virksomheder eller større organisationer 🙂
Det er nogle gode tips Kim. Ja det kan være
Dennis Aaen | 28. juli 2008 | 12:42Det er nogle gode tips Kim.
Ja det kan være utrolig svært at finde sig et godt domænenavn hvis man skal til at lave noget business 🙂 fordi man muligvis vil opleve af de første domænenavne man finder til sin ide allerede er optaget.
Men man skal ikke give op, det er så ment bare at gå i tænke boks og pludselig kan man være heldig at man en dag står med et godt domænenavn til den business man nu ønsker at starte.
Rigtig god liste - eneste tilføjelse . hvis du er
Martin | 29. juli 2008 | 08:07Rigtig god liste – eneste tilføjelse . hvis du er en dansk virksomhed så søg da for pokker for at få dit .DK domæne – mange tænker ikke lige i .com eller .org hvis de vil ind på en dansk virksomheds website – hvor mange besøg mister ECCO mon om dagen ved ikke at eje ecco.dk?
Godt eksempel med ECCO Martin. Og også et godt råd
Kim Andersen | 3. august 2008 | 15:38Godt eksempel med ECCO Martin. Og også et godt råd oveni hatten som du siger. Tak for inputtet 😀
Tak for en god artikel Man skal så vidt det er
Sam | 29. januar 2012 | 17:11Tak for en god artikel
Man skal så vidt det er muligt undgå at bruge bindestreg i et domæne,da det vil skabe forvirring. Domænet skal være så simpelt at folk ikke tager fejl eller staver det forket hvis du skal give din hjemmeside til en ven eller kunde I telefonen. Det er korrekt som Kim siger at det vil fremme placeringen I Google (SEO) hvis man burger vigtige ”Keywords” I sit domæne, men en del af dette går tabt med binde streng, til gengæld vil man tit kunne opnå bedre ”click though rate” hvilket vil sige at flere klikker på dit linket,da bindestrengen vil gøre det nemmere at læse. Jeg har selv domæner både med og uden bindestreg, men forsøger altid at gå efter et domæne uden bindestreg.
Et andet godt råd er at undgå smarte stave måder som at bruge ”z” i stedet for ”s” (.Friendz.com) det er måske en trend nu, men vil helt sikkert ikke være det om 5-10 år. Man skal også undgå at bruge numre I sit domæne(friends4life.com)igen for at undgå misforståelser.
Jeg laver altid telefon testen, når jeg køber domæner, den fungere sådan her: Først sætter jeg noget musik på for at lave noget baggrunds støj, så ringer jeg til mine vener og familie, og beder dem om at skrive mit domæne ned,hvis de alle staver det korrekt uden jeg behøver at gentage det, så ved jeg at det er simpelt nok og jeg e nur klar til at køber det.
Der er flere tips at hente her: http://www.affordable-website-design.biz/domain.htm
Undskyld det lange indlæg.