“Jeg har ikke de ønskede kvalifikationer” – Søg jobbet alligevel!
Når man ligesom jeg selv og andre af mine medstuderende snart er færdige med vores uddannelse om en måneds tid, er det selvfølgelig slut med S.U.’en og penge skal vi alle bruge.
Nogle har fået job, andre har søgt jobs, og nogle er også blevet kontaktet af virksomheder. Jeg indgår selv i den gruppe af personer, men der er også mange som ikke har tænkt på jobs endnu.
Men hvad gør man når man skal ud og søge job? Man finder måske en jobannonce, og læser denne igennem. Det hele lyder godt, men så står der til sidst at man skal kunne et eller andet, som man aldrig har hørt om. Så tænker mange nok, at ”det kan også være lige meget så”, og så skrotter man det job. Men det burde man ikke gøre.
Jeg læste i en artikel fra Berlingske Tidende, at fire ud af ti nyansatte, ikke opfylder de kvalifikationer, som der ønskes af virksomheden.
Det kan der være flere årsager til. Den største er selvfølgelig at alle de folk som har kvalifikationerne er ansat i en anden virksomhed. Artiklen siger også at tæt på hver femte virksomhed, må afvise nye ordrer, pga. for få medarbejdere. Det er altså mange ordrer der går tabt pga. manglende arbejdskraft.
Set fra en virksomheds synspunkt, er det selvfølgelig en ulempe at få en medarbejder som ikke har alle de fornødne kvalifikationer, men kan der ikke være fordele også?
Jeg tænker at en nyansat som ifølge jobannoncen ikke er kvalificeret, selvfølgelig skal have lært de manglende kvalifikationer. Det vil sige at denne medarbejder hurtigt vil blive engageret, og være i godt humør fra første dag, da personen får bredere viden indenfor sit fagområde. Derved kommer medarbejderen ikke til at kede sig og vil være entusiastisk hver eneste dag.
Det lyder måske lige lyserødt nok det førnævnte, men kan der ikke være noget om snakken?
Jeg vil da mene at jeg selv ville være ovenud tilfreds, hvis jeg lærte nyt indenfor et område som jeg i forvejen interesserede mig for, og derved blev en mere tilfreds medarbejder i længden.
Det skal selvfølgelig være områder indenfor den branche man ønsker at arbejde med, og ikke sætte en markedsføringsøkonom til at lære ASP og .NET, men tror godt i kan forstå min pointe.
Jeg kunne ikke være mere enig. Søg for Søren! Det
Mikael Rieck | 21. maj 2008 | 09:54Jeg kunne ikke være mere enig. Søg for Søren! Det værste der kan ske er at de siger “nej”. Jeg tror ikke at jeg har haft alle kvalifikationerne i et eneste af de job jeg har søgt, så det kan sagtens lade sig gøre.
Det vigtige er at få skrevet en ansøgning som gør at du kommer til en samtale. Først ved en samtale kan du vise hvilken fantastisk person du er.
Hvis du ikke er vant til at skrive ansøgninger så få hjælp fra nogen der er gode til det (VIGTIGT!!). Det nytter ikke at tale med nogen som 1) har skrevet mange, men aldrig er kommet til samtale selv, 2) personer der har læst sig til hvordan man gør, men aldrig selv prøvet eller 3) folk som du ikke har faglig respekt for (ingen nævnt, ingen glemt).
Fokuser på hvad du kan tilbyde virksomheden når du skriver din ansøgning og få læs korrektur på den inden den bliver sendt. Så kan det ikke gå helt galt.
God post. Jeg tror også de fleste firmaer sætter baren utroligt
Hans Skov | 21. maj 2008 | 10:44God post.
Jeg tror også de fleste firmaer sætter baren utroligt højt i deres opslag ud fra en ide om at man kun får 75% af hvad man efterspørger alligevel.
Arbejder i en virksomhed, som netop har søgt folk, men
Michael | 21. maj 2008 | 19:33Arbejder i en virksomhed, som netop har søgt folk, men umiddelbart har ingen helt ramt kravene. Det skal sives vi befinder os langt vest på i Ringkøbing 😉
Men min erfarringer siger mig, at man bare skal søge, søge og søge. Også meget gerne uopfordret – sådan fik jeg mit forrige job.
Rigtig god post, ved også der er mange der bliver
Martin | 22. maj 2008 | 08:11Rigtig god post, ved også der er mange der bliver afskrækket af sætninger som: “Det ville også være godt hvis du kunne:” især dette er jo som oftest ønsketænkning for virksomheden, og i hvert fald noget de absolut ikke regner med at få opfyldt .
Har også hørt om mange der direkte har skrevet i deres ansøgning at de ikke opfylder alle krav, men søger alligevel. Her må rådet da nok være at fokusere på det man kan, så man kan komme til den altafgørende job-samtale. På papiret kan en mangel se meget definitiv ud, men hvis man er god til samtalen tror jeg virksomheden er mere villig til at se bort fra at man måske ikke lige opfylder samtlige krav
Godt at høre at folk kan lide min artikel. Tror i
Kim Andersen | 22. maj 2008 | 10:30Godt at høre at folk kan lide min artikel.
Tror i har ret i at det selvfølgelig gælder om at søge en masse, men det tæller intet hvis man ikke kommer til jobsamtalen.
Nu sidder jeg ikke som en person der tjekker jobansøgninger, men jeg vil da tro at virksomheder et eller andet sted er lidt ligeglade med selve ansøgningen. Det er samtalen der gælder. Selvfølgelig skal ansøgningen da være fin, og beskrivende, men tror det er til selve samtalen man skal vise hvem man er og hvad man kan.
Vil ikke mene virksomheden er ligeglad med jobannoncen - eller
Michael | 22. maj 2008 | 10:57Vil ikke mene virksomheden er ligeglad med jobannoncen – eller jo det varierer nu nok fra virksomhed til virksomhed, men hvis annoncen er god, så vil de vel i teorien også få de profiler, som de ønsker.
Men tror så tilgengæld ofte, at det bare er en standard-annonce firmaerne hiver ud af skuffen. Det er det umiddelbart hos os.
Ps. Du kan med fordel søge job via Email. Ellers brugte jeg somregel brev ved opfordrede ansøgninger, medmindre andet var muligt.
Mente heller ikke den annonce som virksomhederne sender ud. Tænkte
Kim Andersen | 22. maj 2008 | 11:18Mente heller ikke den annonce som virksomhederne sender ud. Tænkte mere på de ansøgninger de modtager. Her tror jeg ikke de lægger så meget i denne, men derimod til samtalen.
Det var det jeg mente 🙂
Nååh, min fejl, men tror nu nok de ligger noget
Michael | 22. maj 2008 | 11:24Nååh, min fejl, men tror nu nok de ligger noget i den modtagede ansøgning.
Tror helt klart du har ret i at ansøgningen er
Martin | 23. maj 2008 | 12:20Tror helt klart du har ret i at ansøgningen er mindre vigtig end selve samtalen. Tror simpelthen den fungere som en frasortering, og på den måde er den selvfølgelig vigtig, men tror ikke der er nogen der får et job med en god ansøgning og en dårlig samtale, den anden vej rundt kan jeg sagtens forestille mig
Ansøgningen (cover letter) er ikke så vigtig som samtalen, men
René Frederiksen | 7. juni 2008 | 23:38Ansøgningen (cover letter) er ikke så vigtig som samtalen, men CV’et er vigtigt. Det er det jeg benytter når jeg sorterer fra i bunken af ansøgninger og det man borer i til samtalen.
Det skader ikke at søge “over evne”. Som det nævnes så sætter nogle firmaer gærdet lidt vel højt.
Det gøres både bevidst, når man søger nogle med interesse, men som man måske selv vil “forme. Men desværre også tankeløst når man blot poster en standard annonce eller – som det ofte er i online verdenen – sætter uerfarne til at finde folk indenfor andres arbejdsområder (sker tit når HR ikke rigtig er eksisterende i virksomheden).
René, Mediekoordinator, Århus årg. ’99 – Forløberen for MMD
Mange gange velkommen til René. Spændende at høre om dine erfaringer,
Kim Andersen | 8. juni 2008 | 17:24Mange gange velkommen til René.
Spændende at høre om dine erfaringer, når du rent faktisk sidder og skal ansætte folk (sådan forstår jeg det i hvert fald 🙂 ).
Men har du nogle områder hvor du tænker “det er sku lige i øjet” eller “den ansøgning ryger ud til venstre uden en samtale”, mht erfaringen?
Kunne være spændende at høre…
Det er forstået helt rigtigt. Jeg er så heldig at have
René Frederiksen | 23. juni 2008 | 22:42Det er forstået helt rigtigt.
Jeg er så heldig at have et ekstra aspekt på, da jeg også er involveret i europæiske ansættelser indenfor mit arbejdsområde.
Jeg var ikke igennem særlig mange ansøgninger første gang, før jeg havde en idé om hvad der var godt og skidt. Desværre ikke noget jeg kan sætte konkrete ord på. Det er bare en fornemmelse man får.
Det jeg kigger meget på, er en sammenhæng mellem ansøgning og CV. En ansøgning kan være spændende læsning med imponerende opgaver og projekter, men når man så kigger CVet igennem, så er det måske “kun” opgaver udført i forbindelse med studier eller andet. Eller den anden vej rundt, hvor der nævnes en masse i ansøgningen som ikke går igen på CVet. Det er også derfor jeg i min første kommentar lagde vægt på CVet.
Udformningen (det kunstneriske) vægter jeg ikke så tungt. Jeg var selv kreativ for 9 år siden da jeg søgte job første, men vil ikke være det i dag da jeg selv ved hvad der bliver kigget på. De fleste ankommer på mail idag, så det er svært at skille sig ud med at sende en håndskreven ansøgning på grønt papir. Iøvrigt ikke noget jeg ville sætte pris på, hvis personen skal have erfaring med office pakken, acrobat mm.
Ved den sidste ansættelse jeg var involveret i, blev der både søgt i Danmark og Sverige.
Bare den halve time over øresund udgør en stor forskel på hvordan tingene bliver gjort. Og ansøgninger fra Holland, England og Tyskland er igen anderledes.
Denne forskel gør sig også gældende i udformningen af jobannoncen, hvor der udenfor Skandinavian i høj grad er lagt vægt på fakta fremfor teamwork, loyalitet, selvstændighed mm.
En ting som jeg notere mig er om folk har deres eget domain. Mange skriver det ikke i deres ansøgning hvis det blot er en side til sjov og billeder, så jeg kigger altid på deres mail-adresse for at se om der skulle gemme sig en hjemmeside med yderligere information.
Det er spændende læsning det der René. Tusind tak for
Kim Andersen | 24. juni 2008 | 12:32Det er spændende læsning det der René.
Tusind tak for inputtet…
Ville lige dele dette link med jer om hvordan man
bjarne | 17. november 2008 | 13:06Ville lige dele dette link med jer om hvordan man så skriver en god job ansøgning, om “regler”, indhold etc. Håber det kan bruges af nogle.
http://www.amine.dk/worklife/3101a4ea735b43e5b1e553706147f3c4/Den_gode_ansoegning.aspx
Velkommen til Bjarne Tak skal du have for linket. Der er
Kim Andersen | 17. november 2008 | 18:04Velkommen til Bjarne
Tak skal du have for linket. Der er mange måder at skrive en ansøgning på. Rigtig mange 😀
Selvom indlægget har nogle år på bagen, vil jeg lige
Bo | 6. september 2011 | 00:45Selvom indlægget har nogle år på bagen, vil jeg lige give mit besyv med. Der er ingen tvivl om, at man selvfølgelig skal prøve at søge de stillinger, der overhovedet er mulige – specielt som nyuddannet. Dog må man ikke blive skuffet, hvis man gang på gang får afslag, fordi man har skudt for højt. Tænk på det som en form for joker, hvor du tager chancen og kan være heldig.
Dog tror jeg meget mere på, at jobbet skal findes gennem netværk – specielt som nyuddannet.
Tak for din kommentar Bo. Jeg er helt enig i
Kim Andersen | 6. september 2011 | 19:45Tak for din kommentar Bo. Jeg er helt enig i at netværk virkelig betyder meget. Og det er helt sikkert lettere at finde et job hvis man kender nogle som kender nogle.
Men det skal så også siges at det ikke altid er lige let at have opbygget sig et godt netværk allerede imens man studerer.