Hvad er en god blog-kommentar? 6 ting du IKKE skal gøre
Det er vel egentlig et godt spørgsmål, og der er helt sikkert forskellige meninger om hvorvidt en blogkommentar er god er dårlig.
Jeg har dog nogle holdninger til hvad der i hvert fald er med til at gøre en kommentar dårlig. Jeg har listet et par ting op herunder som du IKKE skal gøre, når du kommenterer på andre blogs:
– Skriv ikke en kommentar med ”God artikel”, ”Enig!” eller andet, hvis det bare er for at få et link til din egen side. Du kan godt være bare lidt mere uddybende 😉
– Din kommentar skal ikke indeholde et masse links til et eller andet eksternt website, med mindre det har relevans for artiklen. Hvis du spammer en kommentar bliver den nok også fanget af Akismet, så lad nu bare være.
– Link ikke i selve kommentaren, men brug den dertil egnede URL-formular så dit navn bliver linket.
– Kommenter ikke anonymt, bare for at få et link med en god ankertekst. Specielt ikke hvis du har kritikpunkter i forhold til artiklen. Vil du tages seriøst, så giv dig til kende.
– Skriv ikke den samme kommentar på flere forskellige blogs selvom der måske er flere artikler som omhandler samme emne. Det er bare dårlig stil. Og de fleste bloggere indenfor samme branche læser også hinandens blog, så det bliver opdaget.
– Brug et ordentligt sprog. Det er i orden at være uenig med en given artikel, det skaber bare mere god debat, men forhold kritikken på et sagligt plan, og forbliv ved emnet.
Hvad er god stil og hvad er dårlig stil?
De 6 ovenstående punkter er ting jeg synes man skal holde sig nogenlunde indenfor, men der er jo altid undtagelser. Specielt den med at man skal blogge med sit navn, og ikke bruge et eller andet søgeord som navn for at få et god backlink. Der er områder hvor den ”regel” godt kan brydes efter min mening.
Det er eksempelvis hvis man kommenterer på sin egen blog og gerne vil lave noget god intern linkstruktur. Der kan man godt tillade sig det, selvom jeg stadig foretrækker at forfatteren bruger sit eget navn.
Jeg bryder selv reglen somme tider, hvis jeg skal bruge nogle links med gode ankertekster (hvem skal ikke det?). Men når jeg ikke bruger mit eget navn, er det når jeg går direkte efter et link. Hvis jeg ikke bruger mit eget navn sker det KUN på udenlandske blogs. Eksempelvis på blogs hvor jeg aldrig vil vende tilbage, men kun er der for at få et link. Jeg læser da artiklen, og prøver også at skrive mere en to ord i kommentaren, men mit navn kan godt være et keyword jeg gerne vil findes på.
På danske blogs bruger jeg dog mit eget navn, da jeg som sagt gerne vil tages seriøst og ikke vil gå og gemme mig.
Nogle af de ovenstående ”udsagn” kan du sagtens være uenige i, men husk altid på at det er dig selv som blogejer der er dommer over hvad du accepterer og hvad du ikke vil finde dig i.
Hvis jeg selv skal sige hvordan jeg har det med at slette dårlige kommentarer, så afhænger det både af hvordan mit humør er den dag kommentarer kommer, hvem det er der skriver kommentaren, og hvad det er for en artikel kommentaren er skrevet til 🙂
Men hvad er din holdning til emnet? Er du enig eller synes jeg er fuldstændig gal på den?
Den første der er så sjov at lave en kommentar hvor teksten er ”Enig!”, lader jeg i dette tilfælde stå 😉
God artikel. Helt enig. Jeg vil dele den med mine
Rosenstand | 13. oktober 2008 | 16:13God artikel. Helt enig. Jeg vil dele den med mine kolleger. Jeg vil vende tilbage til din blog igen og igen…
Bortset fra det: Jeg ER faktisk enig! Hils ovre i mit andet fædreland (hvis du stadig er der?)
Godt at høre du er enig Rosenstand :) Jeg er kommet
Kim Andersen | 13. oktober 2008 | 16:44Godt at høre du er enig Rosenstand 🙂
Jeg er kommet tilbage til Danmark igen, men jeg kan love for at det ikke er sidste gang jeg skal til USA hehe. Kan godt forstå du så tit rejser derover i hvert fald hehe…
Kører de fleste blogs ikke med nofollow på navnelinket, lige
Søren Sprogø | 13. oktober 2008 | 17:37Kører de fleste blogs ikke med nofollow på navnelinket, lige nøjagtigt for at folk ikke skal lægge små latterlige “enig!” kommentarer under keyword rich dæknavne?
…Og forøvrigt, jeg er enig med både artiklen og det Rosenstand siger 😛
Du har fat i nogle rigtige gode pointer, Kim. De
Michael Østergaard | 13. oktober 2008 | 18:28Du har fat i nogle rigtige gode pointer, Kim. De fleste af punkter ville jeg personligt nok se som ren og skær kutume, men sådan er vi jo så forskellige.
Det er absolut sjovest, når man får en god diskution igang eller i det mindste får god feedback på indholdet – eksempelvis grafisk arbejder ol.
Iøvrigt synes jeg, at man kan bruge mange af disse punkter på et forum.
Betyder din konklusion omkring keywords i navnefeltet så, at man
Frank Hellerup Madsen | 13. oktober 2008 | 20:42Betyder din konklusion omkring keywords i navnefeltet så, at man godt må kommentarspamme din blog, bare man er udlænding, eller har jeg fortolket din artikel forkert? ;o)
Hehe Frank, ja der fangede du mig måske med fingrene
Kim Andersen | 13. oktober 2008 | 21:17Hehe Frank, ja der fangede du mig måske med fingrene i (kage)dåsen 😉
Det afhænger af hvilket humør jeg er i må jeg sige, og så hvad der kommer til at stå i den angivne kommentar.
De par udenlandske blogs jeg har “spammet” med et andet navn end mit eget, er blogs hvorpå jeg kan se at de kører med DOFOLLOW og hvor jeg kan se at andre folk har gjort det samme.
For jeg gider ikke bruge tid på at skrive en kommentar et sted hvor jeg ikke er næsten sikker på at det bliver 😀
Var det svar nok eller krøb jeg mig for meget udenom der? Ellers så spørg lige igen 🙂
@Søren:
Jo det tror jeg de gør 🙂
@Michael:
Jeg synes også mange af tingene er normal god stil og kotume både på blogs, forums og andre communitys rundt omkring…
Hej igen, Nej, du svarede helt fint, for min kommentar var
Frank Hellerup Madsen | 13. oktober 2008 | 23:00Hej igen,
Nej, du svarede helt fint, for min kommentar var bare en kæk betragtning om noget, der mindede en lillebitte smule om dobbeltmoral 🙂
Hvis jeg selv skal prøve at få et keyword med i navnefeltet på en ikke-dansktalende blog, vil jeg vælge at hedde keywordet til efternavn. Frank Havenisser, Frank Tryllekunstner m.m.. Det virker knap så spammy. (med mindre man taler dansk).
En teknik, jeg har set flere SEO-bloggere benytte sig af. Udlændinge må tro, at Søgemaskineoptimering er et meget udbredt dansk efternavn. 🙂
Ja det var faktisk også en mulighed at smide sit
Kim Andersen | 14. oktober 2008 | 09:33Ja det var faktisk også en mulighed at smide sit søgeord som sit efternavn. Dog vil jeg hellere gå linen fuldt ud hvis jeg kan se at der til en given udenlandsk artikel er givet 15 kommentarer og 10 af dem er hvor folk ikke bruger et rigtigt navn 🙂
Men en god ide Frank.
Man tør jo næsten ikke smide en kommentar :) Jeg mener
Johnny Krogsgård | 14. oktober 2008 | 11:17Man tør jo næsten ikke smide en kommentar 🙂
Jeg mener dog at hvis man har et relevant link, så smid det da endelig i kommentar feltet, navnet burde altid linke til din egen hjemmeside. -Hvis indehaveren af bloggen ikke syntes om linket, ja så er det jo dejlig nemt at fjerne enten linket, eller hele kommentaren.
Det var skam ikke for at skræmme folk væk jeg
Kim Andersen | 14. oktober 2008 | 13:10Det var skam ikke for at skræmme folk væk jeg skrev artiklen Johnny 😀
Men jeg er helt enig i at et relevant link er mere end velkommen i kommentarfeltet. Det gør jeg også selv brug af, så det ser jeg ikke noget galt i hehe 🙂
Jeg er helt enigi , hvad de andre sagde, ditto,
Rasmus Sørensen | 14. oktober 2008 | 13:46Jeg er helt enigi , hvad de andre sagde, ditto, god artikel, godt arbejde, fedt du gider dele med os alle andre 😉
Spøg til side; der kan faktisk drages mange ligheder mellem kommentarerne på en blog og indlæggene på et debatforum. Vi har i mange år på Webmasterworld.com haft en politik om, at der ikke må linkes ud fra diskussioner i forummet. Det har dog været en svær politik at opretholde, da der i nogle tilfælde simplethen må linkes til andre kilder for at få sig forklaret eller få budskabet igennem – problemet er alle spammerne og troldene, som kun deltager for at få deres egne produkter markedsført.
Moralen er at brugerinvolvering – det være sig på en blog eller en forum – er super godt, men behøver en vis grad af moderering.. derfor kan det være en god idé at tillade links i selve kommentaren – så længe man holder øje med dem og ellers lægger op til fornuft fra brugerne.
Er man for restriktiv, vil man skræmme mange væk.
Jammen så er vi jo enige Kim :D
Johnny Krogsgård | 14. oktober 2008 | 14:01Jammen så er vi jo enige Kim 😀
Velkommen til Rasmus. Som Michael også snakkede om så er der
Kim Andersen | 14. oktober 2008 | 16:19Velkommen til Rasmus.
Som Michael også snakkede om så er der nemlig mange ligheder imellem kommentarer på en blog og indlæg på et forum, og på MultiMedieForum.dk bruger vi også det med at linke ud fra forummet, da det tit er andre steder på nettet at et givent emne er super godt beskrevet eller lignende.
Man vil kunne fange de fleste folk som kun er på forummet for at markedsføre sit eget budskab eller produkt, så problemet er ikke så stor for os lige for tiden, men vi er heller ikke verdens største forum endnu (37 medlemmer), så du (og alle andre selvfølgelig) er mere end velkomne til at kigge forbi 😉
@Johnny:
Yes sir det er vi jo sådan set 😀
Du har helt ret... slut på kommentar :D Nej er utrolig
Martin Nielsen | 15. oktober 2008 | 09:12Du har helt ret… slut på kommentar 😀
Nej er utrolig enig i denne post – har oplevet en del som bare skriver Fint eller god læsning – oftest gør jeg så ikke noget ved dette, fordi det er jo også rart nok bare at få et lille klap på skulderen.
Men som blogger vil man jo gerne ha lidt mere feedback også – således man ved hvad man kan gøre bedre – som regel prøver jeg også når jeg kommenterer at skrive både hvad der er godt og skidt -omend der af og til ryger en hurtig kommentar af, men lige som dig sker det aldrig med andet end mit navn som afsender.
Kommentarer med keywords som navn sletter jeg som regel også på egen blog, da det er tydeligt det er ren spam – så sent som i nat har jeg fået en af dem fra et udenlandsk site – små irriterende – men sådan er det jo, især hvis man kører med dofollow.
Og det er det samme på fora – omend jeg må se mig selv skyldig i nogle gange at skrive et indlæg bare for at få mine links i min signature ind 🙂 sådan er det jo – man kan jo ikke være en ren engel og samtidig arbejde med SEO
Hej Kim, Kan se at du er dofollower, og tak for
Søren | 17. oktober 2008 | 11:01Hej Kim,
Kan se at du er dofollower, og tak for det! Nu er der jo heldigvis flere måder at være dofollower på, og jeg syntes det er fair at sætte en eller anden form for begrænsning på, så dem der bare skriver “fint indlæg” ikke belønnes med en gratis kop kaffe.
Men, fint indlæg 🙂 Syntes det er en god debat at tage op, for den har jo en hel del med moral at gører. Personligt syntes jeg det er ok at ’spamme’ blogs med manuelt indtastede kommentarer som forholder sig en lille smule til bloggens indhold. Og det er lige så ok hvis blog-admin sletter kommentarerne. Automatisk genereret blogspam er træls og ryger forhåbentligt direkte i filteret.
Velkommen til Søren. Og ja det handler udelukkende om moral, og
Kim Andersen | 17. oktober 2008 | 11:57Velkommen til Søren.
Og ja det handler udelukkende om moral, og hvad ejeren af bloggen synes er rigtigt og forkert. Ved ikke om man kan vælge at nogle skal have linkjuice og andre ikke skal, men det kan nok godt lade sig gøre på en eller anden måde 🙂
Der findes flere forskellige plugins. Den helt klassiske fra semio
Soren | 18. oktober 2008 | 20:34Der findes flere forskellige plugins. Den helt klassiske fra semio logic, Linklove som default først giver ‘linklove’ efter ti kommentarer fra den samme person og så fob Marketings Case by Case som navnet antyder, giver mulighed for at vurdere fra kommentar til kommentar. P.t. benytter jeg selv semio’s plugin.
Syndes det er en super fed blog besked du fyre
Daniel Kejser | 6. oktober 2009 | 12:12Syndes det er en super fed blog besked du fyre af der, kan ikke være mere enig med dig i det du skriver.
Der er ikke nået der er være end side og kikke på feedback og så får man en besked hvor der står ( enig ) eller ( ok ) det er virklig virklig uburligt at gøre dette.
Der næst er spam filter en rigtig rigtig god idé, tak for en kanon blog tror jeg vil følge dig på via RSS feed.
Det er fedt at høre at du kan bruge bloggen
Kim Andersen | 6. oktober 2009 | 21:11Det er fedt at høre at du kan bruge bloggen til noget Daniel. Altid dejligt at få at vide. Så jeg håber da at mine fremtidige blogartikler vil falde i din smag også 🙂
Jeg syntes du har nogle fantastiske pointer i dit indlæg
Jesper Camar lån | 24. november 2009 | 15:57Jeg syntes du har nogle fantastiske pointer i dit indlæg især det med, at man skal bruge sit eget navn.
God artikel :-) Spøg til side. Du har helt ret i
Klaus Egebjerg | 17. februar 2010 | 12:16God artikel 🙂
Spøg til side. Du har helt ret i dit indlæg, men jeg synes nu heller ikke problemet er så stort på de danske blogs jeg har været inde på. Synes nu generalt at de danske SEO folk opfører sig ok pænt.
Problemet med søgeord som navn virker meget større på udenlandske blogs
god artikel, rigtig gode pointer som du fremhæver
soharles | 20. september 2011 | 11:26god artikel, rigtig gode pointer som du fremhæver
Tak skal du have...
Kim Andersen | 20. september 2011 | 20:45Tak skal du have…
Jeg er sådan lidt ny her i linkbuilding-verdenen, så det
Jonas Bové Andersen | 21. februar 2012 | 15:04Jeg er sådan lidt ny her i linkbuilding-verdenen, så det er dejligt med noget overskueligt information, som man kan bruge til noget 🙂
Mvh Jonas
Tak for godt seo indlæg. Det er en jungle som
Thomas Rehn | 26. februar 2012 | 20:13Tak for godt seo indlæg. Det er en jungle som kræver utrolig meget tid og viden. Så jeg er glad for denne artikel som hjælp. Det kan jeg bruge fremover.
blot et spørgsmål fra en uvidende vi følger forskellige bloggere, som
charlotte | 1. august 2012 | 15:23blot et spørgsmål fra en uvidende
vi følger forskellige bloggere, som bl.a. skriver om vores hudplejeprodukter, og indimellem ser jeg bloggere efterlyse specielle produkter og egenskaber ved produkter. er det dårlig etikette at byde sig til som firma her, hvis man har produkterne i sit sortiment og linke ind til sin webshop? “gør” man det eller holder man sine kommercielle interesser udenfor? hvordan opfatter I det? er det løsning på problem eller er det utidig indblanding?
Så man skal ikke skrive:" Hello website owner Kim Andersen -
jacob | 24. september 2014 | 22:23Så man skal ikke skrive:”
Hello website owner Kim Andersen – here you can buy viagra..
HAha, ej – det er altid viagra de sælger, når de kommenterer i wordpress.
Så nu må jeg ikke skrive “god artikel” 😉
Det handler vel om, at man et eller andet sted er oprigtigt interesseret i indlægget, så bliver det hele lidt lettere 🙂